Рак на простата и потенција

Др. Гордан Поповиќ

РАК НА ПРОСТАТА

Доколку имате чести сексуални односи, а токму тоа се случува на многу мажи кои користат Потенцијал, помали се шансите да се разболете од рак на простата!

Според најновото научно истражување презентирано на неодамна одржаниот состанок на AUA (American Urological Association) мажите кои имаат почести ејакулации се изложени на помал ризик од заболување со карцином на простата.

Инаку, рак на простата се /спаѓа во најчестите малигни заболувања кај мажите.

Оваа голема проспективна студија дава досега најубедливи докази за позитивната улога на ејакулацијата во превенција на рак на простата. Во студијата се следени околу 32 илјади мажи во текот на периодот од 1992 до 2010 година. Учесниците пополнувале прашалник за тоа колку често ејакулирале во различни периоди од животот (20-29, 40-49 години и во текот на минатата година). По извршената анализа на податоци утврдено е дека релативниот ризик за настанување на рак на простата бил за околу 20% понизок кај мажи кои ејакулирале барем 21 во текот на месецот. Но и мажите кои ејакулирале поретко (8-15 пати месечно) имале исто така намалување на ризикот за 10-20%.

“Сексуалните односи влијаат добро на здравјето на простатата” заклучува докторката Jennifer Rider, ScD, MPH, (a cancer epidemiologist at the Boston University School of Public Health), која се наоѓа на чело на тимот кој ги спроведувал испитувањата.

Потенција и вежбање

2016-10-24

Reuters Health: Според најновите сознанија мажите кој имаат проблем со ерекција можат да имаат корист од вежбање и физички активности.

Заштита од бременост

trudnoca featured 2016-09-05

Кога ќе се спомне “ заштита” при сексуален однос обично се мисли на кондом кој дава одредена заштита и од несакана бременост и од полово преносливи болести (ППБ).