Еве како да ја зголемите мускулната маса

Овој текст секако ќе ги заинтригира сите оние вљубеници во спортот и силното, мускулно тело. Прашањето кое често ги мачи е на кој начин да се зголеми мускулната маса. На таа тема разговаравме со докторот Гордан Поповиќ, познат уролог и сексолог, кој повеќе од 20 години успешно ја води уролошката ординација Потенцијал.

 ЕВЕ КАКО ДА ЈА ЗГОЛЕМИТЕ МУСКУЛНАТА МАСА!

Докторот Поповиќ вели дека, кога станува збор за зголемување на мускулната маса, многу важна улога игра хормонот тестостерон. Колку повеќе телото т.е. тестисите го произведуваат толку е поголема можноста за зголемувае на вкупната мускулна маса во телото.

Редовните тренинзи кои вклучуваат вежби за подигнување на товар т.е. тегови, склекови, подигање од рамна клупа и т.н., се само дел од оние кои придонесуваат за остварување на посакуваната цел. Секако, тренинзите мора да бидат што почести, исхраната да биде сведена на помали оброци, есенцијалните масни киселини да се вклучат како задолжителна состојка на оброкот, протеините и јаглехидратите да бидат правилно распоредени, доволно сон, избегнување на алкохол…

Факт е дека пазарот е преплавен со препарати и производи наменети за зголемување на мускулната маса. За жал, не е доволен бројот на природни методи и средства кои може да се користат за оваа цел.

Еден од исклучителните препарати кој меѓудругото и во мојата лекарска пракса дал одлични резултати, е Testorex. Станува збор за таблети од растително потекло кои воопшто не се штетни по здравјето, без билокакви несакани ефекти и контраиндикации. Testorex-от му помага на организмот т.е. на тестисите по природен пат да произведува зголемена количина на тестостерон. Како што веќе е кажано, тестостеронот игра клучна улога во зголемување на мускулната маса во телото. Но, помалку е познато дека овој хормон и тоа како игра важна улога во регулирање на крвниот притисок, метаболизмот на шеќерот во крвта, намалување на маснотии во крв, густина на коски… Мажите со повисоко ниво на тестостерон имаат поизразено либидо (сексуална желба), подобра концентрација, подобро се расположени а и подобар квалитетот на сперма т.е. се поплодни. Затоа Др.Поповиќ препорачува на сите мажи, независно од староста, користење на овие таблети, кои можат да се купат во сите аптеки.

Потенција и вежбање

2016-10-24

Reuters Health: Според најновите сознанија мажите кој имаат проблем со ерекција можат да имаат корист од вежбање и физички активности.

Заштита од бременост

trudnoca featured 2016-09-05

Кога ќе се спомне “ заштита” при сексуален однос обично се мисли на кондом кој дава одредена заштита и од несакана бременост и од полово преносливи болести (ППБ).